Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami

Połączenie klasyki z wykwintnością. Kruchy schab w aksamitnym sosie pieczeniowym w towarzystwie ziemniaczanych klusek śląskich z charakterystyczną dziurką podawany z buraczkami. Danie doskonałe zarówno na kolację z przyjaciółmi, jak i rodzinny obiad.

Składniki

kluski śląskie 30% (ziemniaki, skrobia, sól), buraczki 30% (buraki 87,2%, woda, cukier, masło, mąka pszenna, ocet, sól, pieprz czarny), schab pieczony 20% (schab wieprzowy 95,8%, olej rzepakowy, sól, czosnek, przyprawy), sos pieczeniowy 20% (sos własny, woda, mąka pszenna, czosnek, sól, przyprawy).

Sposób przygotowania

Danie może być odgrzane w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię opakowania i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii - danie może być bardzo gorące.

Koniecznie przechowywać w temperaturze 2–5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 125 kcal /100 g

tłuszcz (T) 3,6 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0g /100 g

węglowodany (W) 15,7 g /100 g

- w tym cukry4,9 g /100 g

białko (B) 7,1 g /100 g

sól (S) 0,9 g /100 g

Posmakuj również