Butter chicken z ryżem po indyjsku

Słynne danie kuchni indyjskiej z soczystego mięsa z kurczaka podanego w aksamitnym sosie z dodatkiem korzennych przypraw smażonych na maśle.

Składniki

Ryż biały 50%, mięso z podudzia kurczaka 28%, pomidory bez skórek,cebula,  masło 15%, koncentrat pomidorowy,  śmietana, mąka pszenna, imbir,czosnek, pieprz cayenne, goździki, kardamon, cynamon, kolendra, cukier, sól, olej rzepakowy, kurkuma, papryka słodka mielona, kminek, kmin rzymski, kaszka kukurydziana, oregano, pieprz czarny, gorczyca, kozieradka, liść laurowy , papryczka chilli, koper włoski, anyż, papryka ostra mielona.

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii ? danie może być bardzo gorące!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 147 kcal /100 g

tłuszcz (T) 5,0 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g /100 g

węglowodany (W) 17,9 g /100 g

- w tym cukry0,4 g /100 g

białko (B) 7,5 g /100 g

sól (S) 0,6 g /100 g

Posmakuj rĂłwnieĹź