Chłodnik litewski

Chłodnik litewski przygotowany według tradycyjnej receptury z dodatkiem jogurtu, maślanki i warzyw to nasza ulubiona zupa na gorące dni.

Składniki

jogurt (mleko, odtłuszczone mleko w proszku, kultury bakterii fermentacji jogurtowej), maślanka (mleko, kultury bakterii fermentacji mlekowej), ogórek, koncentrat barszczu czerwonego (sok z buraków ćwikłowych, woda, cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, warzywa i ekstrakty warzywne (seler), przyprawy i ekstrakty przypraw, aromaty (seler, mleko)), koperek, cukier, przyprawy, sól.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy arachidowe, orzechy, gorczycę, sezam.

Sposób przygotowania

Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 55 kcal /230 kJ /100 g

tłuszcz (T) 1,7 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g /100 g

węglowodany (W) 6,2 g /100 g

- w tym cukry5,9 g /100 g

białko (B) 3,3 g /100 g

sól (S) 0,4 g /100 g

Posmakuj również