Zupa krem indyjska z soczewicy

Krem z czerwonej soczewicy to popularne danie kuchni orientalnej. Zupa na bazie jednej
z najzdrowszych rolin strczkowych.

Skadniki 

Woda, ziemniaki, soczewica czerwona 30%, pomidory bez skrek, marchew, mietana, cebula, imbir, cukier, czosnek, papryczka chili, gorczyca, kozieradka, kurkuma, cynamon, kolendra, kminek, papryka ostra mielona, kmin rzymski, godziki, li laurowy, czosnek, koper woski, any, sl, pieprz czarny, olej rzepakowy.

Sposb przygotowania

Zup wystarczy podgrza w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjciu kartonowej opaski naku grn foli i podgrzewa okoo 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu grnej folii ? zupa moe by bardzo gorca!

Przechowywa w temperaturze 2-5C, a po otwarciu spoy w cigu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

warto energetyczna (E) 77 kcal /100 g

tuszcz (T) 4,3 g /100 g

- w tym kwasy tuszczowe nasycone 2,0 g /100 g

wglowodany (W) 7,1 g /100 g

- w tym cukry0,8 g /100 g

biako (B) 2,5 g /100 g

sl (S) 1,4 g /100 g

Posmakuj również