Zupa krem indyjska z soczewicy

Krem z czerwonej soczewicy to popularne danie kuchni orientalnej. Zupa na bazie jednej
z najzdrowszych roślin strączkowych.

Składniki 

Woda, soczewica czerwona gotowana 18,1%, ziemniaki, pomidory bez skórek, marchew, mix  maślanki i olejów roślinnych, cebula, cukier, imbir, przyprawy, sól, ocet winny, olej rzepakowy, papryka chilli.

Produkt może zawierać: gluten,orzechy arachidowe, orzechy, seler, gorczycę, sezam.

Sposób przygotowania

Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 64 kcal/ 268 kJ/ 100 g

tłuszcz (T) 1,5 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g /100 g

węglowodany (W) 9,8 g /100 g

- w tym cukry4,0 g /100 g

białko (B) 3,2 g /100 g

sól (S) 0,7 g /100 g

Posmakuj również