Żurek

Tradycyjna polska zupa o lekko kwaśnym smaku przygotowana na bazie zakwasu z mąki żytniej. Połączenie wędzonki, kiełbasy, czosnku i pachnących ziół nadaje zupie znakomity smak i aromat.

Składniki

woda, zakwas żytni (woda, mąka żytnia, sól, czosnek, mieszanka przypraw, regulator kwasowości – kwas mlekowy) , ziemniaki, kiełbasa wieprzowo-wołowa (mięso wieprzowe, mięso wołowe, skórki wieprzowe, woda, sól, skrobia, izolat białka sojowego, przyprawy), cebula, kości wędzone wieprzowe, mix maślanki i olejów roślinnych, chrzan tarty (korzeń chrzanu, woda, olej rzepakowy, ocet, cukier, sól, mleko w proszku, słodka serwatka w proszku z mleka ), mieszanka przypraw, cukier, czosnek, olej rzepakowy, sól.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy arachidowe, orzechy, gorczycę, sezam.

Sposób przygotowania

Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 89 kcal /373 kJ /100 g

tłuszcz (T) 6,0 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g /100 g

węglowodany (W) 6,9 g /100 g

- w tym cukry2,7 g /100 g

białko (B) 2,8 g /100 g

sól (S) 1,1 g /100 g

Posmakuj również