Czy wiesz, że?
Wiele kuchni narodowych może się poszczycić własnymi chłodnikami: Hiszpanie mają swoje gazpacho (z pomidorów, papryki, winogron i czosnku), Francuzi – vichyssoise (z białych części pora, ziemniaków, bulionu drobiowego i śmietanki kremówki), Bułgarzy i Turcy – tarator (z ogórków, jogurtu, orzechów włoskich, oliwy, octu winnego i koperku), się. Podstawowym składnikiem chłodnika litewskiego jest botwinka, czyli młode buraczki ćwikłowe z liśćmi. Botwinka i buraki są źródłem witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz wielu minerałów, m.in. wapnia, fosforu, żelaza. Co ciekawe pierwsza wzmianka o chłodniku litewskim pojawiła się w literaturze pochodzi z polskiej epopei narodowej “Pan Tadeusz, Adama Mickiewicza, gdzie zimna zupa z buraczków pojawiała się na stole aż trzy razy!
Składniki:
jogurt, maślanka, ogórek, koncentrat barszczu czerwonego [zagęszczony sok z buraków ćwikłowych, woda, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, warzywa i ekstrakty warzywne (zawierają seler), przyprawy i ekstrakty przypraw, aromaty (zawierają seler, mleko)], koperek, cukier, przyprawy, sól.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy arachidowe, orzechy, gorczycę, sezam.