Czy wiesz, że?
W czasach PRL-u, kotlet schabowy był już prawdziwym królem na polskich stołach.
Jednak nie znajdziemy historii kotleta schabowego wśród starych przepisów. Słowo “kotlet” pojawia się w książkach kucharskich dopiero w roku 1860. Panierowany schab zaliczył premierę na łamach “365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowie. Współcześnie kotlet schabowy smażony na smalcu to prawdziwy raryts! Spróbuj naszą wersję a ulubioną potrawę będziesz miał zawsze pod ręką.
Składniki:
puree ziemniaczane 40 % [ziemniaki 88,4 %, mleko, mix tłuszczowy (75 % tłuszczu, w tym: mlecznego 8 % i roślinnego 67 %: słonecznikowy, palmowy nieutwardzony), sól], duszona marchewka z groszkiem 35 % [marchewka z groszkiem w zmiennych proporcjach 66,4 %, woda, mix tłuszczowy (75 % tłuszczu, w tym: mlecznego 8 % i roślinnego 67 %: słonecznikowy, palmowy nieutwardzony), mąka pszenna, cukier, sól, pieprz], kotlet drobiowy smażony 25 % [mięso drobiowe 80,4 %, olej rzepakowy, bułka tarta (zawiera gluten z pszenicy), masa jajowa, mąka pszenna, czosnek suszony, sól].