Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną i buraczkami
Tradycyjne danie polskiej kuchni, idealne na codzienny, smaczny posiłek. Intensywny smak mięsa i sosu w połączeniu z pożywną kaszą gryczaną oraz domowymi buraczkami przypomni smak dzieciństwa.
Składniki
Buraczki zasmażane 32,5% (buraki 87,2%, woda, cukier, mix tłuszczowy (tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony, śmietanka, olej słonecznikowy, tłuszcz serwatkowy), mąka pszenna, ocet, sól, przyprawy), kasza gryczana ugotowana 27,5% (kasza gryczana, woda, sól), bitki duszone 20% (mięso wieprzowe 95,5%, mąka pszenna, sól), sos 20% (woda, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, mieszanka przypraw, sos sojowy (soja, woda, sól, barwnik: karmel, mąka pszenna).
Produkt może zawierać: orzechy arachidowe, orzechy, seler, gorczycę, sezam.
Sposób przygotowania
Danie może być odgrzane w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię opakowania i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).
Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii - danie może być bardzo gorące.
Koniecznie przechowywać w temperaturze 2–5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.
Wartość odżywcza (w 100 g)
wartość energetyczna (E)761 kJ /182 kcal /100 g
tłuszcz (T) 9,5 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g /100 g
węglowodany (W) 16,3 g /100 g
- w tym cukry4,4 g /100 g
białko (B) 9,5 g /100 g
sól (S) 1,0 g /100 g
