Kurczak tikka masala z ryżem basmati

Danie inspirowane tradycją kuchnią indyjską. Przygotowane na bazie kurczaka marynowanego w aromatycznej mieszance przypraw i pomidorów, podane z pachnącym ryżem basmati.

Składniki

Ryż basmati ugotowany 50% (woda, ryż basmati, sól), sos tikka masala 50% (mięso z kurczaka 42,1%, pomidory bez skórki pasteryzowane, woda, cebula, mix maślanki i olejów roślinnych, mix tłuszczowy (tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony, śmietanka, olej słonecznikowy, tłuszcz serwatkowy), cukier, przyprawy, mąka pszenna, imbir, czosnek, sól, olej rzepakowy, ocet winny, barwnik: żółcień pomarańczowa).

Produkt może zawierać: orzechy arachidowe, orzechy, seler, gorczycę, sezam.

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Koniecznie przechowywać w temperaturze 2–5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 621 kJ /148 kcal /100 g

tłuszcz (T) 5,0 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g /100 g

węglowodany (W) 19,1 g /100 g

- w tym cukry1,5 g /100 g

białko (B) 6,5 g /100 g

sól (S) 1,1 g /100 g

Posmakuj również